ÇAY AĞACI YAĞI NEDİR ve FAYDALARI NELERDİR?
Bitkinin Tanımı: Avustralya’da yetişen çalı veya çalılık formunda bir bitkidir. Nisan-Eylül aylarında çok miktarda suya ihtiyaç duyan ve killi topraklarda yetişen bitkinin boyu 7 metreye kadar uzamaktadır. Bu bitkinin gerçek çay bitkisi ile tat, koku ve bileşim açısından herhangi bir benzerliği bulunmamaktadır. Ağaç şeklindeki bu türün genç filizleri sık yumuşak tüylerle kaplı iken yaşlı dallar tüylüdür. Yaprak ve dal kısımlarının distilasyonu ile uçucu yağ elde edilmektedir.
Genel Kullanım Alanı: Antimikrobiyal ve antiviral özellikleri ile cildi temizler, virüs ve bakterileri vücuttan uzaklaştırır. Ayak ve tırnak mantarlarında etkilidir. Akne ve sivilce gibi cilt sorunlarının oluşumunu engeller. Diş eti iltihaplanmalarına, ağız içinde oluşan iltihaplı yaralara iyi gelir. Saç derisinin kuruluğunda ve kepek tedavisinde önerilir. Stres ve yorgunluk hissini giderir.
Faydaları:
- Akne tedavisine ve mantar enfeksiyonlarının iyileşmesine destek olur. (1).
- Antimikrobiyaldir (2).
- Akne üzerine çay ağacı yağının çeşitli klinik çalışmaları yapılmış ve enflamatuar ve komedonal lezyonlarda anlamlı azalma görülmüştür (3).
- Birçok çalışma; akne vulgaris, seboreik dermatit ve kronik diş eti iltihabı tedavisinde çay ağacı yağı kullanımını önermektedir (4).
Gülhane Çay Ağacı Yağı Nasıl Elde Ediliyor?
Latince ismi Melaleuca Alternifolia olan çay ağacı bitkisinin yapraklarından su buharı distilasyonu ile tamamen saf ve doğal olarak elde edilen Gülhane çay ağacı yağı, hiçbir koruyucu ve katkı madde içermemektedir. Şişenin içeriğinde yalnızca bitkinin öz yağı bulunmaktadır.
Uyumlu Yağlar: Tarçın, adaçayı, karanfil, ıtır, lavanta, limon, mür, gül, biberiye ve kekik yağları ile uyumludur.
Cilt Bakımı: Cildi temizler ve koruma sağlar. Sabit bir yağ içine 10 ml’ye 2-3 damla damlatarak seyreltilir. Çay ağacı yağının doğrudan cilde sürülmesi tavsiye edilmez.
Vücut Masaj Yağı: Sabit bir yağ ile her 50 ml’ye 5-10 damla seyreltip istenilen bölgeye sürülerek masaj yapılır.
Saç bakımı: Kullanmakta olduğunuz şampuanınızın içine her 100 ml’ye 5-10 damla eklediğinizde mantar, egzama ve sedef gibi cilt sorunlarının iyileşmesine yardımcı olur ve kepeklenme sorununa karşı etkilidir. Ayrıca saçlar daha canlı ve sağlıklı olur.
Ağız bakımında: 1 çay bardağı su içine 2 damla cay ağacı yağı ekleyip gargara yapabilirsiniz.
İnhalasyon: 1 litre sıcak su içine 3-4 damlatabilir ve gözlerinizi kapatarak çıkan buharı soluyabilirsiniz.
Kullanım Süresi: Uzun süre kullanılmamalı ve 1 hafta kullanım sonrası 1 hafta ara verilmelidir.
Kullanım Uyarısı: Dâhilen kullanım önerilmez. Taşıyıcı (sabit) bir yağ içinde ya da su ile seyrelterek kullanınız.
Uyarılar: İlaç değildir. Göze yakın bölgeler için kullanım önerilmez. Hamileyseniz veya emziriyorsanız kullanım önerilmez. Açık yara ve yanık olan bölgelerde kullanmayınız. KOAH veya astımınız varsa kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışın.
Saklama Koşulu: Çocukların erişemeyeceği yerde saklayınız. Güneş ışığından uzak, serin ve kuru yerde, kendi ambalajında muhafaza ediniz.
Kaynakça:
1- Deyno S, Mtewa AG, Abebe A, Hymete A, Makonnen E, Bazira J, Alele PE. Essential oils as topical anti-infective agents: A systematic review and meta-analysis, Complementary Therapies in Medicine 2019.
2- Winkelman WJ. Aromatherapy, botanicals, and essential oils in acne. Clinics in Dermatology 2018. 36(3), 299–305.
3- Bassett IB, Barnetson RSC, Pannowitz DL. A comparative study of tea tree oil versus benzoylperoxide in the treatment of acne. Medical Journal of Australia 1990, 153(8), 455–458.
4- Pazyar N, Yaghoobi R, Bagherani N, Kazerouni A. A review of applications of tea tree oil in dermatology. International Journal of Dermatology 2012, 52(7), 784– 790.