Ada Çayı Yağı

Adaçayı Nedir?

Ada çayı, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından, Salvia cinsini oluşturan kokulu bitkilerdir.

30–70 cm boyunda olan bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir. Beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayarlar. Bahçe ada çayı, güneşli bir yerde yetiştirilmelidir. Don olayına karşı duyarlı olduğu için, kış boyunca çam dalları ile örtülmesi doğru olur. Bir başka tür olan çayır ada çayı (Salvia pratensis), çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir. Çevresine hoş bir koku yayan mavi-menekşe renkli çiçekleri bulunur. Çayır ada çayı (Anadolu adaçayı) batı ve güney-batı Anadolu'da bol yetişir. 

Ada Çayı Yağı Nasıl Elde Edilir?

Salvia officinalis (adaçayı, aynı zamanda bahçe adaçayı, ortak adaçayı veya mutfak adaçayı olarak da adlandırılır), odunsu sapları, grimsi yaprakları ve mavimsi çiçeklere sahip mavi ile çok yıllık, yaprak dökmeyen bir çalılıktır. Lamiaceae nane ailesinin bir üyesidir ve dünyanın birçok yerinde vatandaşlığa geçmesine rağmen Akdeniz bölgesine özgüdür. Uzun bir tıbbi ve mutfak kullanım geçmişine sahiptir ve modern zamanlarda süs bahçesi bitkisi olarak kullanılmıştır. Adaçayı yağı ise salvia officinalis türünden, su buharı (distilasyon) yöntemi ile üretilmektedir.

Ada Çayı Yağının Kullanım Alanları

  • Adaçayı yağı, menstrual ağrıyı azaltmak için sabit bir yağ ile karıştırılıp masaj yapılarak, karın bölgesine uygulanabilir. (1)
  • Adaçayı yağı, cildin sebum üretimini kontrol etmeye yardımcı olur, kuru, yağlı, sivilceli, kırışık ciltler tiplerinde kullanılır. (2)
  • Adaçayı yağı; antiviral, antibakteriyel, mantar önleyici özelliğe sahiptir. (3)

Kaynak:

1-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22435409-Ou MC, et al. Pain relief assessment by aromatic essential oil massage on outpatients with primary dysmenorrhea: a randomized, double blind clinical trial. J Obstet Gynaecol Res. (2012)

2- Monica Werner/Uçucu Yağlar/2015, S.36

3- Monica Werner/Uçucu Yağlar/2015, S.37