MİGREN VE BAŞ AĞRISINA İYİ GELEN UÇUCU YAĞLAR

Gündelik hayatın karmaşası, stres, üzüntü, gürültü ve nörolojik bir takım etmenler baş ağrısına ve migrene sebep oluyor. Hemen hemen pek çok kişisinin yaşadığı baş ağrısını dindirmek için farmakolojik ilaçlardan ya da alternatif tedavi yöntemlerinden faydalanıyoruz.

Çok sık baş ağrısı sorunu yaşayanlar, her defasında farmakolojik ilaç kullanmak vücudumuzda bir takım sorunların yaşanmasına sebep olabilir. Farmakolojik ilaç kullanımında ilacın dozu ve ilacın kullanım sıklığı oldukça önemlidir.

Fazla ilaç kullanımının bağışıklık sistemine zararları:

  • Yoğun olarak ağrı kesici kullanıldığında mide olmak ve sindirim sisteminin diğer organlarında çeşitli problemler meydana gelir. Fazla miktarda ağrı kesici tüketimi ile mide mukozası zarar görür ve durum midede kanama, ülser ve şiddetli ağrılar gelişmesine neden olur. 
  • Ağrı kesici ve antibiyotiklerin bilinçsiz tüketimi karaciğeri olumsuz etkiler.
  • Gereğinden fazla ilaç tüketilmesi bağırsak sisteminin işleyişini bozarak uzun süren kronik ishal problemi yaşanmasına neden olur. 
  • Çoğunlukla kimyasal içerikler ile geliştirilen ilaçların fazla miktarda kullanıldığında vücuttan atılması zorlaşır ve böbrek metabolizması üzerinde olumsuz etkiler meydana gelir. Uzun vadede böbreklerin işleyişini büyük oranda bozan hatta böbrek kayıplarına dahi neden olabilen ağrı kesiciler ve benzer ilaçların yalnızca doktor kontrolünde ve gerekli durumlarda kullanılması önerilir. 

 

Uçucu Yağların Baş Ağrısı ve Migren Üzerindeki Etkileri:

Baş ağrısı sorununa daha doğal bir çözüm arayanların tercihi uçucu yağlar oluyor. Yapılan araştırmaların ortaya koyduğu veriler ile bazı uçucu yağların bu sorun üzerinde oldukça etkili olduğu görülmüştür.

Özellikle nane yağı, son zamanlarda içeriğindeki bileşenler sayesinde ağrı kesici olarak tanımlanmıştır. Nane yağının lokal uygulaması cilt üzerinde uzun süreli bir soğutma etkisi oluşturmakta ve cilt altı kan akışında artışa neden olmaktadır. Ayrıca nane yağının hayvan modellerinde rekabetçi olmayan 5-hidroksitriptamin (Serotonin) ve P maddesinin neden olduğu düz kas kasılmasını önlediği görülmüştür (1). Yapılan bir çalışmada nane yağı ve okaliptüs yağı preparatları 32 sağlıklı kişide araştırılmıştır (1). Nane yağı, okaliptüs yağı ve etanol kombinasyonu, kas gevşetici ve zihinsel olarak rahatlatıcı bir etkiye sahipken bilişsel performansı artırabilmekte, ancak ağrı duyarlılığı üzerinde çok az etkisi olmaktadır. Nane yağı ve etanol kombinasyonunda ise baş ağrısına duyarlılıkta bir azalma ile önemli bir ağrı kesici etki görülmüştür (1).

Anksiyolitik, antidepresan, sedatif, spazmolitik, antihipertansif, antimikrobiyal ve yara iyileşmesini hızlandırıcı olarak kullanılan lavanta yağının plasebo kontrollü bir klinik çalışmada migren tedavisi için etkinliği araştırılmıştır (2). Kesin migren tanısı alan 48 hasta ile çalışılmış; 15 dakika lavanta yağı inhalasyonundan (solunarak) sonra hastalardan baş ağrısı şiddetini ve ilişkili semptomlarını 30 dakikalık aralıklarla toplam 2 saat boyunca kaydetmeleri istenmiştir. Lavanta yağı soluyan olgu grubunda baş ağrısı şiddetinde kontrol grubuna oranla anlamlı azalma tespit edilmiştir (2).

Gülhane’nin %100 saf ve doğal olarak elde edilen nane ve lavanta yağlarını baş ağrılarınızı ve migrenin olumsuz etkilerini azaltmak için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Kaynakça:

  • Göbel H, Schmidt G, Dworschak M, Stolze H, Heuss D. Essential plant oils and headache mechanisms. Phytomedicine 1995, 2(2), 93–102.
  • Sasannejad P, Saeedi M, Shoeibi A, Gorji A, Abbasi M. Foroughipour M. Lavender Essential Oil in the Treatment of Migraine Headache: A Placebo-Controlled Clinical Trial. European Neurology 2012. 67(5), 288–291.